Aktualności

Bądź na bieżąco
07 Listopad 2014

SŁOŃCE SZAMPANII AUGUSTA RENOIR ZAMKNIĘTE W BUTELCE 1882

Polecamy degustację naszego firmowego szampana 1882, tłoczonego z winogron pochodzących ze słonecznej krainy impresjonisty Augusta Renoir, z rezerwy domu szampańskiego Remy Massin, który zachwycił nas swoja kompozycją 70% Pinot Noir i 30% Chardonnay.

Niewielki dom szampański Remy Massin, znajduje się w najbardziej wysuniętej na południe części Szampanii, dzięki czemu uprawiana tam winorośl eksponowana jest na pieszczoty wiatru i słońca, co daje szampanowi jedwabisty, intensywny, okragły smak i jasny kolor złota. Słynący z pięknego lata malowniczy region to miejsce gdzie August Renoir znalazł inspirację, malował, mieszkał i co wielce prawdopodobnie raczył się “napojem bogów” z winnicy gdzie powstaje nasz „house’owy” szampan.

Dom Massin znany jest z tradycyjnego podejścia do uprawy winogron, które pielęgnowane są bez użycia środków owadobójczych. Dzięki kontynuacji dawnego kunsztu szampan 1882 jest produktem całkowicie organicznym i naturalnym. W palecie jego smaków możemy doszukać się akcentów owoców cytrusowych, masła i miodu. Szampan długo dojrzewa w osadzie. Charakteryzuje się też wyjątkową ilością drobnych bąbelków. Zgodnie z zaleceniem rodziny Massin, dzięki której Dworzec Tatrzański jest pierwszym polskim lokalem mogącym promować region Szampanii własną butelką, szampan powninien być spożywany w temperaturze od 6 do 8 stopni celcjusza